По време на днешното заседание на правителството бяха приети промени за обхвата на консулския окръг на българското почетно консулство в Израел - Южен Израел. Решението е от 2007, изменено през 2012 г. Почетното консулство, което се ръководи от г-н Мони Леон Бар, е със седалище в Ерусалим.

Територията на Централен Израел се покрива от консулската служба към посолството на България в Тел Авив.

На същото заседание министрите одобриха проект на меморандум за разбирателство с правителството на Палестина за полицейско сътрудничество. Целта е превенция и борба с престъпността.

Съгласно документа, министерствата на вътрешните работи ще реализират техническо сътрудничество, обмен на експертен опит и ще организират периоди за обучение на служителите си.

Меморандумът предвижда също така обмен на информация относно използваните начини на действие, която може да допринесе в превенцията на борбата с престъпността, обмен на техники, методи и добри практики.

С друго решение бяха одобрени промени в междуправителственото споразумение на България и Сърбия от 2010 г. за полицейско сътрудничество. С промените се създава възможност действащите смесени патрули за наблюдение на общата граница да преминават на съседна територия и на места, намиращи се извън ГКПП.

Тези места ще се определят предварително в ежемесечните план-графици. Това ще позволи да бъдат спестени време и средства на двете гранични полиции и да се облекчи работата на екипите.

Министрите от кабинета "Борисов 2" решиха да открият почетно консулство на България в Австрия със седалище в град Санкт Пьолтен. Австрийският гражданин д-р Петер Харолд да бъде назначен за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на федералната провинция Долна Австрия.

"На фона на динамично и успешно развиващите се българо-австрийски отношения, сътрудничеството с федералната провинция Долна Австрия се отличава с особен интензитет, солиден взаимен интерес и отлични перспективи за по-нататъшно задълбочаване.

В политическия диалог е изградено взаимно доверие, а в областта на търговията, инвестициите и икономическите връзки са реализирани редица съвместни проекти", гласи съобщението на МС.

Д-р Харолд познава добре и от дълги години България, притежава необходимия авторитет и отлични контакти както в Австрия, така и у нас. Ангажиран е с редица проекти за насърчаване на сътрудничеството и популяразиране на българската култура и наука в Долна Австрия. През 2013 г. заслугите му са отличени с почетен знак на българското Министерство на културата.

С присъствието и дейността си той би могъл да допринесе съществено за увеличаване на видимостта на България като бизнес и инвестиционен партньор, да разшири кръга на заинтересованите от контакти с България фирми и институции в Долна Австрия.

Очакванията са той да популяризира страната ни като туристическа цел чрез нейната култура, традиции, специфични природни дадености и съвременна туристическа инфраструктура, информират от правителствената пресслужба.