От следващата година пенсиите в България ще бъдат увеличени. Това съобщи във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от money.bg.

В морската столица заедно с министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на община Варна Кирил Йорданов те извършиха съвместна проверка на ремонтните дейности в Драматичния театър след което посетиха археологическите разкопки в района на Търговския дом.

"Вече идва времето на увеличаване на доходите", отсече той.

Финансист номер едно допълни, че технически е невъзможно това да стане още на 1 януари 2013 г., но увеличението ще влезе по-късно със задна дата.

Дянков коментира, че общата инфлация от юли 2009 г. до юли тази година е 7,3 % и посочи, че предвижданото увеличение на пенсиите ще компенсира тази инфлация. През последните години е водена много строга бюджетна дисциплина, за да не бъдем като всички останали европейски страни, където няма увеличение на пенсиите, заяви финансист номер едно.

Той обясни, че през тази седмица на два пъти са водени разговори между министрите по какъв начин да стане увеличаването на пенсиите - дали чрез така нареченото прогресивно увеличаване или с различен процент за всички.

От 1 август вече са факт увеличените заплати на бюджетните служители. Предстои през следващите две седмици те са бъдат публично оповестени и да има пълна прозрачност. Целта е била бюджетните заплати да бъдат изравнени - да се увеличат първо там, където е имало изоставане в годините.

Дянков съобщи още, че майчинските категорично няма да бъдат увеличавани.

"Не виждам защо това да става след като Бюджет 2013 влиза в края на септември", посочи министърът. Не се предлага промяна на данъци и акцизи в каквато и да било посока и те ще останат същите, стана още ясно от думите му.

Финансовото министерство планира ръст на БВП за 2013 година около 1,8 процента.