Близо 62% от цената на бензина у нас представляват данъци и акцизи, затова той е и доста по-скъп в сравнение с други страни, изчислиха експерти.

Това пише в днешния си брой вестник "Класа".

Средната цена на най-често зареждания вид бензин в САЩ например вече се понижи до ниво $1,66 за галон, или 0,61 лева по вчерашния валутен курс. Рецесията в Америка е съкратила търсенето, което е смъкнало неимоверно цените.

В същото време българският пазар е затруднен да спази „закона на предлагането" и цените на горивата остават относително високи, въпреки рекордното поевтиняване на петрола от лятото насам.

Косвените данъци върху бензина, събирани по изискване на ЕС в полза на българската държава, са много високи. Така у нас цената на масовия бензин тип А95 в момента е 1,68 лв. на бензиностанциите, тоест 2,75 пъти по-висока, отколкото средната цена на бензина в САЩ.

Цената му на едро, предлагана от „Лукойл България", за 1000 литра е 1508,40 лева за тон, показва справка от сайта на компанията. В нея се включва: цена на горивото - 572 лв. и акциз в размер на 685 лева. Така данъчната основа на бензина на едро е 1257 лв., а след облагането с ДДС тя се фиксира на 1508,40 лв. Получава се така, че още при излизането си от рафинерията крайната заводска цена на бензина е натоварена от държавата с близо 62%.

Преди няколко дни старши икономистът на Института „Отворено общество" Георги Ангелов заяви, че България е с най-високото данъчно облагане върху бензина, като дялът на налозите в цената е 60,5% спрямо 55% в Литва, 51,9% в Кипър и 51,2% в Румъния.

Комбинацията на високите държавни налози и слабата средна покупателна способност на българина влияят неблагоприятно за потреблението на горива у нас, коментират експерти. Само през последните две седмици до миналия петък (19.XII.) бензинът в САЩ е поевтинял с 5,1%. Статистиката е на база данните от 7000 бензиностанции в цяла Америка. Това се обяснява с 5,4% по-ниска консумация на бензин по последни данни на MasterCard.

В САЩ до 59% от цената на бензина се определя от стойността на суровия петрол. Така че поевтиняването на петролните фючърси със 75% от лятото насам може да се пренесе в голяма степен и върху потребителите. Средното поевтиняване на бензина в САЩ от най-скъпите нива през юли досега е 60 на сто. В места като Уайоминг горивото е дори още по-евтино - до $1,40 за галон.

През този период в България цената му се е понижила едва с около 32%.