МВФ препоръчва на България да ограничи дефицита в пенсионната система

От 13 до 25 октомври се проведе техническа мисия на Международния валутен фонд за пенсионната реформа в България.

В предварителен доклад на мисията се констатира, че за да се запази фискалната стабилност на страната следва да бъдат въведени допълнителни мерки за ограничаванена натиска върху разходите и увеличаване на приходите в средносрочен план.

Препоръчва се дефицитът в пенсионната система да бъде ограничен.

В предварителния доклада на МВФ се посочва още, че последните предложени от правителството мерки ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

Според оценката на мисията краткосрочните реформи ще спомогнат за ограничаване на ръста на разходите за пенсии и за намаляване на дефицита в пенсионната система. В допълнение към планираното замразяване на обезщетенията, през 2011-2012 г. биха могли да бъдат изпълнени следните мерки: увеличаване с 2 процентни пункта на вноските за пенсиите по първия стълб до 18%, считано от януари 2011 г.; увеличаване с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия както за мъжете, така и за жените, започвайки от 2011 г.

МВФ препоръчва още преместване на изплащането на пенсиите на ранно пенсионираните към втория стълб от януари 2011 г. и затягане на контрола върху получателите на пенсии за инвалидностпосредством произволни прегледи на получателите на инвалидни пенсии от медицински комисии на НОИ.

Същевременно в отговор на демографските тенденции са необходими допълнителни реформи, за да се гарантира финансовата стабилност на системата на общественото пенсионно осигуряване, подчертават експертите от МВФ.

Ако не бъдат реализирани реформи, дефицитът на пенсионната система в средносрочен план може да надвиши 7% от БВП, се предупреждава в предварителния доклад на МВФ.
Според статистиката за 2009 година дефицитът на НОИ представлява около 3.8% от БВП, в момента обаче е над два милиарда лева.

Все още няма яснота как именно ще бъде проведена пенсионната реформа, въпреки категоричните изявления на премиера Бойко Борисов.

Според разчетите увеличаването на пенсионната вноска с 1,8% би покрило дефицита, но въпреки това сумата не би била достатъчна.

В момента парите, които общественото осигуряване събира от пенсионни вноски стигат да се покрият едва 40 процента от парите, нужни да се плаща на възрастните хора.
По-голямата част 60 процента идват от републиканския бюджет, тоест, от данъците.

От МВФ нееднократно са отправяли предупреждение, че намаляването на осигуровките в комбинация с увеличение на пенсиите през последните години е рисков процес, който ще продължава да отваря дупката в пенсионната система и ще оказва сериозен натиск върху финансите на държавата.