"Националният съвет не подкрепи този опит за дестабилизация на партийното ръководство", констатира Михаил Миков пред медиите след края на проточилия се близо 9 часа пленум.

Соцлидерът изтъкна, че председателите на организациите в София и Пловдив, които имали най-лошите резултати в партията, се нахвърляли на изпълнителното бюро.

Миков благодари на колегите си от Изпълнителното бюро, с които продължават напред.

Калоян Паргов, Илияна Йотова и Драгомир Стойнев са подали оставки. "Те лично казаха, че напускат пред целия Национален съвет", уточни Миков.  "Благодаря и на тези, които решиха, че на този етап се оттеглят", допълни той. Според Миков обаче е честно, когато си подаваш оставката, да кажеш, че няма пак да се кандидатираш. Защото тези театралности- сега си подавам оставката , а утре пак ще си организирам избора, вече омръзнали на хората и са част от загубата на доверие, убеден е лидерът на столетницата.

Миков потвърди, че се е вслушал във всички критики. Имало  основателни, но имало и такива, които излъчвали желание в този момент бюрото да бъде "ударено". Той заподозря, че целта е напусналите да могат да се включат отново и да се върнат в играта.

По отношение на предстоящия през следващата година конгрес Миков заяви, че Националният съвет ще го подготвя така, както става обикновено- със съответните комисии. "Оперативният орган на партията остава в този си вид, а когато реша , ще предложа още промени в Изпълнителното бюро- нови членове", отсече червеният лидер.

По въпроса дали обаче конгресът ще бъде изтеглен по-рано,  Миков коментира, че решението взема Националният съвет, а не "една или друга компания" от него.

По време на пленума Националният съвет е приел декларация, с която остро осъжда терористичната атака във френската столица. В нея е ясно отразена символиката на тази терористична атака - избрани са места, символи на демокрацията и свободата. "Трябва да си даваме ясна сметка, че сме на прага на Трета световна война срещу европейската цивилизация, европейските ценности, обявена от Ислямска държава като символ на световния тероризъм", цитира текста социалистът Атанас Мерджанов.

Националният съвет на БСП осъжда остро тази варварска атака и израява искрени съболезнования към жертвите на трагедията и народа на Франция, изтъкна той.  Той изрази солидарност към скърбящите и призовава за единство и ясна политика на ЕС и Съвета за сигурност на ООН в борбата срещу тероризма.