„Нацията на дъгата" на Нелсън Мандела се събуди днес с бъдеще без своя 95-годишен баща-основател, неговите сънародници се присъединиха към изразената от света скръб и празнуване на неговия изумителен живот, коментира „Франс прес".

Иконата на ЮАР в борбата срещу апартейда и колониализма през XX век почина вчера в своя дом в Йоханесбург, заобиколен от семейството и приятелите си.

През нощта пред неговия дом десетки южноафриканци, някои от тях по пижами, танцуваха, скандираха и пееха песни на борбата, на която Мандела пожертва живота си, за да победи.

Не съм тук, за да плача. Ние празнуваме живота на велик човек. Велик обединител", каза Боби Деймън, който живее на няколко улици от дома на Мандела.

В Кейптаун архиепископ Дезмънд Туту проведе ранна емоционална молитва. „Той би искал ние, южноафриканците, да бъдем неговия мемориал", каза Туту.

Неговата смърт накара врагове по целия свят - Пекин и Далай Лама, палестинци и израелци, Вашингтон и Техеран - да се обединят и да отбележат паметта на този велик човек. Редица държави, включително САЩ и ЕС, свалиха националните флагове по правителствените си сгради наполовина в памет на Мандела.

Възприеман дълги години като терорист от САЩ и Великобритания заради подкрепата си за борба срещу расовата сегрегация, днес той несъмнено е морална икона.

Мандела остави три дъщери, 18 правнуци, 9 праправници и три доведени внука.

Неговата смърт остави семейството му разделено по отношение на богатството му. Неговите деца и правнуци са заклещени в правна борба с най-близките му приятели за предполагаеми нередности в двете му компании.