По високите етажи на ЕС смятат, че позицията на Русия за прекратяването на строителството на газопровода „Южен поток" заради България, е опит да се оправдае отказът от икономически и финансово неизгодния проект в условията на понижение на цените на нефта и газа.
Това е заявил за „Интерфакс" източник от високите етажи на администрацията на ЕС в Брюксел.

„Реализирането на "Южен поток" би струвало много пари на "Газпром" и сега на него му е удобно да нарочи малка България и да обвини нея за провала на проекта", заявил високопоставеният ЕС чиновник.

Източникът подчертал, че „в ЕС никога не сме посочвали, че "Южен поток" не ни харесва".

„Ние просто сме заявявали, че ако "Газпром" иска да прави бизнес в ЕС, тя трябва да се съобразява със законодателството на Евросъюза, т.е. разпоредбите на третия енергиен пакет трябва да се спазват. По същия начин, по който европейска компания ако би искала да работи в Русия, тя трябва да се съобразява с руското законодателство", пояснил той.

Запитан дали отказът от строителството на "Южен поток" застрашава енергийната сигурност на Европа, събеседникът на "Интерфакс" от Брюксел отбелязал, че „ние нямаме проблеми със запасите от газ".

Сходна позиция изразил пред агенция "Ройтерс" и шефът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин. Според него спирането на "Южен поток" ще помогне на "Газпром" да компенсира загубите, свързани със спада на цените на енергоносителите в света.

Междувременно от Европейската комисия са съобщили за ТАСС, че засега не са получили от Русия официално уведомление за отказ от "Южен поток".

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович пък посочил, че на 9 декември ще се състои предварително планираната поредна среща, свързана с "Южен поток".