Специални светлоотразители, които се задвижват от вятъра, поставени върху електропреносните съоръжения в района на кв. Долно Езерово може да реши временно проблема с птиците, които загиват след сблъсък с тях.

Припомняме, 39 пеликана бяха намерени мъртви под далекопроводи в квартал "Долно Езерово", като по телата им има външни наранявания. Затова и беше сформирана работна среща за решаване на проблема, инициирана от РИОСВ Бургас.

В нея взеха участие собствениците на тези съоръжения - Енергийния системен оператор и "Лукойл Нефтохим Бургас", представители на фондация „Биоразнообразие", Дружеството за защита на птиците  и експерти на РИОСВ.

Предстои изработването на проект, с който ще се кандидатства пред МОСВ за отпускането на средства за монтиране на т.нар. дивертори по мрежата. Те ще бъдат в невралгичния участък от около километър. В най-добрия случай  проектът  ще се реализира през пролетта, което ще е от полза за следващата есенна миграция.

Двата вида пеликани - розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие.

Припомняме, колонията от къдроглави пеликани в резервата "Сребърна" беше застрашена с епидемията от птичи грип, който покоси много от възрастните птици.