Прокуратурата към международния наказателен съд в Хага е поискала да бъдат издадени заповеди за арест на либийския лидер Муамар Кадафи и хора от най-близкото му обкръжение заради престъпления против човечеството, предаде „Ройтерс".

Прокурорът Луис Морено-Окампо заяви, че е било поискано задържането на полковника, най-известния му син Сейф ал-Ислам и шефа на разузнаването Абдула ал-Сенуси. Обвинителите посочват, че тримата ще бъдат обвинени за кървавото потушаване на размириците в Джамахирията от средата на февруари насам.

Хагският съд има доказателства, че преди избухването на гражданска война в Джамахирията, местните власти са планирали да потушат недоволството, убивайки мирни жители.

Морено-Окампо обясни, че на този етап разполага с доказателства за издавани директно от полковника заповеди за потушаване на безредиците, за участието на сина му при набирането на доброволци и за активната подкрепа на разузнаването при провеждането на кървавите операции.

Прокурорът коментира, че процедурата по издаване на заповедите за арест е преминала много бързо заради международния консенсус за това, че престъпленията в Либия трябва да бъдат разследвани.

Припомняме, още преди официално от Хага да поискат ареста на Кадафи, либийските власти заявиха, че няма да се подчинят.