Ученици от цялата страна учредяват национален ученически съвет. Целта е децата да знаят каква са техните права в училище.

Не без трудности обаче е стартирала ученическата инициатива. Адриан Кирилов, един от инициаторите, обясни, че първоначално е имало трудности при набирането на екипа.

В България има липса на лидери, категоричен е той и добави: Сега правим организация, която ще ражда лидери.

Той подчерта, че в ученическия съвет ще участват само ученици - лидери.

Съветът ще защитава правата на учащите в цялата страна и ще е тяхна представителна организация. Предизвикателство пред младите лидери е да изберат своите 9 представители в управителния съвет на организацията. Ученическият съвет ще бъде регистриран като НПО и финансово ще се подпомага от Синдиката на българските учители.

Адриан Кирилов обясни още, че целта на ученическия съвет е учениците да бъдат част от процеса на вземане на решения. Подготвят се вече и първите инициативи. Началото ще поставят, като подпомогнат 5 ученически проекта в сферата на иновациите с по 100 лева. Втората инициатива има за основна цел българските ученици да разберат какви са техните права.

Младежите ще се борят и за увеличаване на стипендиите на отличниците, както и на социалните стипендии. Кирилов обаяни, че учениците искат техните стипендии да са процент от минималната работна заплата. За какъв част обаче ще настояват тепърва ще трябва да решат.

Учениците искат да участват в ученическите съвети и да имат глас при избора на директори и учители в учебните заведения.

Вече са подготвили план-програма за следващата година. В нея се включва провеждането на конкурс за финансова подкрепа на иновативни дейности на ученически съвети, подготовка на сборник по ученическо самоуправление, информационен документ за състоянието, контактите и перспективите на ученическите организации по места.

Младежите планират и да организират национално ученическо шествие, на което да отвоюват своите права.

За една година те са си поставили за задача и да подготвят филм за българското училище и учениците, както и да създадат собствена медия и да подготвят лятна или зимна ученическа академия.

Убеден съм, че ще постигнем своите цели, категоричен бе Адриан Кирилов.