Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху излезе с предложение за 10 месеца да се замрази строителството на нови еврейски поселения на Западния бряг на река Йордан.
Предложението влезе на обсъждане в комисията по сигурността.

Палестинската страна отхвърли обаче предложението още преди то да бъде гласувано и официално предложено от Израел, тъй като то не засяга Източен Йерусалим, който палестинците разглеждат като своя бъдеща столица.

По думите на израелския премиер предложението да се замрази строителството - това е опит да се даде нов тласък на преговорите по мирния процес в Близкия изток.

"Това не е просто решение, като в него има колкото плюсове, толкова и минуси", коментира Нетаняху.

Той допълва, че издигането на предложението ще демонстрира на световната обществото, че израелското правителство се стреми към мирни преговори и предприема конкретни стъпки в тази посока. 
Както и това, че се отнася с достатъчна сериозност по въпроса за мира", допълва Нетаняху.

Предложението на израелския премиер дойде няколко дни след като Министерството на вътрешните работи одобри строителството на нови 900 жилищни дома в района Гил на Западния бряг на река Йордан.

Това решение предизвика негативна реакция и в Белия дом, а президентът Барак Обама директно разкритикува плановете на израелските власти. Той посочи, че това решение застрашава не само мирните преговори, но и сигурността на страната като цяло.

Строителството в Западния бряг на река Йордан е една от основните критики, които търпи постоянно Израел от страна на международната общност. Строителството в окупираните територии са незаконни от гледна точка на международното право - Израел не приема обаче това тълкуване.

Западният бряг мина под контрола на Израел след войната през 1967 година и към момента там живеят около 300 000 евреи.

Като цяло наблюдателите посочват, че замразяването на строителството на нови поселения ще доведе до възобновяване на преговорите между Израел и палестинците.