Сръбският министър на вътрешните работи заяви пред АП, че правителството ще се бори с надигащите се крайно десни групировки, които се опитват да дестабилизират прозападното правителство на страната.

Ивица Драчич заяви, че хората, предизвикали антигей размириците в Белград през уикенда и тези, вилнели във вторник в Генуа са от едни и същи екстремистки групи. „Най-общо казано, това са групировки, които съществуват от години, а членовете им многократно са арестувани и имат досиета в полицията", обясни Драчич. По думите му, те имат различни цели и поради това насилието се корени на различни места, но държавата трябва да се намеси и да предпази социалния мир.

Повече от 150 души пострадаха в неделя, когато в центъра на Белград избухнаха битки между полицията и хиляди крайно десни демонстранти, опитващи се да линчуват участниците в гей парад. Срещу органите на реда летяха димки и коктейли „Молотов". Почти 250 души бяха арестувани, а 66 останаха зад решетките и ще бъдат съдени.

Във вторник футболен мач между Италия и Сърбия беше прекратен заради изстъпления на сръбските фенове, които хвърляха бомби и факли, подпалиха албанско знаме и нанесоха щети на стадиона.

Сръбските ултраси са известни с неонацистките си убеждения и искрената си омраза към Запада. Възходът на екстремизма в страната се дължи на икономическата криза и липсата на работа в зората на войните в бивша Югославия.

„Тези групировки имат определено количество поддръжници, но съм сигурен, че нямат силата да изложат на опасност реда в страната", заяви Драчич.

В сряда една от групировките поиска арестуваните в неделя да бъдат освободени и заплаши с кървава баня, ако това не се случи. „Сърбия е на ръба на гражданското недоволство, изправили сме се пред сериозни социални проблеми. Хората ще излязат на улиците и ще бъдат много по-сериозни и решителни" се казва в изявление на групировката „Двери".

За нея се смята, че защитава традиционните сръбски семейни ценности и религията. „Двери" поискаха публичен дебат за пътя на страната към ЕС с мотива, че трябва да бъдат взети под внимание и аргументите на тези, които смятат, че ЕС има алтернатива.

Слободан Хомен от Министерството на правосъдието в Белград заяви, че силите, стоящи зад безредиците искат да спрат проевропейските промени в Сърбия.Те искат да ни затворят в черупка, да опозорят страната и да ни върнат в нищото", заяви още той.

Припомняме, че зам.-външният министър на Италия Алфредо Мантика също изрази мнение, че ултрасите, потрошили стадиона в Генуа се опитват да злепоставят страната си пред ЕС. Той нарече случилото се по време на футболния мач във вторник "автогол за Сърбия".