Правителството ще отпусне 245 хил. лв. до края на годината на Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

Това съобщи министър - председателят Бойко Борисов след среща с директора на обсерваторията д-р Таню Бонев, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. 

"Няма да бъде разпродавана или затваряна обсерваторията ни в Рожен.", беше категоричен Борисов и допълни, че там се обучават студенти и се работи по различни научни проекти.

Според премиера ако институтите на Българската академия на науките бяха със самостоятелни бюджети, нямаше да се стигне до сегашната ситуация, в която обсерваторията да има проблеми.

Догодина с новия закон за БАН ще влязат в сила и новите правила за финансиране на академията.

Това е реформата, която искаме да направим в БАН - институтите, които работят, които са важни и които дават необходимата информация на държавата, да бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити," допълни още премиерът.

Годишният бюджет на обсерваторията в Рожен е около 600 хиляди лева, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той съобщи, че тази година министерството ще приключи с над 7 млн. лева икономии, от които около 70% са спестени от командировки.