Американският посланик Марси Рийс се опита да демонстрира политика на прозрачност с желанието си да отговори в социалната мрежа на запитвания от различни хора.

За седмица, от 20 май, всички, които се интересуват от военните бази, двустранните отношения, от политиката, икономиката и културата на САЩ можеха да задават своите въпроси във Фейсбук.

Първият въпрос, отправен към американския дипломат в София е "Не е ли нагло да издигате паметник на американските летци, при положение, че сте избивали мирно население, жени и деца при бомбардировките на САЩ в България, заслужавате ли паметник, според вас?"

Отговорът от страна на посолството е: "Смъртта е реалност и трагедия по време на война. В началото на тази седмица, в САЩ празнувахме Деня на възпоменанието, на който отдаваме специална почит на загиналите американски военнослужещи. Уважаваме желанието на всяка страна да почита своите загинали по време на война, било то с церемонии или паметници, по подходящия начин".

Запитана защо има американски бази в България, без да е имало референдум дали народът е съгласен, Рийс отговаря: "Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент".

Същият въпрос е зададен още веднъж, но тогава читател на постовете е отговорил:
"Хора, както не е имало турско робство... така и няма американски бази... Не задавайте неудобни въпроси".

Атакистът Десислав Чуколов пита Рийс кога САЩ ще платят на България тези над 2 млрд. долара, които дължат за разполагането на US бази на българска територия.

Посланикът повтаря, че няма бази на САЩ в България и отново припомня клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти, бих ви посъветвала да погледнете.
Тук обаче Марси Рийс информира, че на базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник, изтъква дипломатът.

На въпрос-мнение: "Докога САЩ ще експлоатира хората и ресурсите им под претекст че ги "демократизира"? Не ви ли стигат толкова убийства? Как не ви е срам да крадете от този изстрадал български народ, намесвайки се в политиката и слагайки марионетки?!?!? За ИДИЛ (Ислямска държава, б.р.) няма да питам понеже и децата вече знаят кой ги създаде и поддържа! Ще си платите за всичкото зло! Бог с нами!"

Марси Рийс отговаря дипломатично, че не се съгласява с твърдението на автора за ролята на САЩ в света и в България.

"САЩ ценят партньорството си с народа и правителството на България, както и нашите отношение на партньорство. Освен това съвместно работим усилено в борбата срещу международната организирана престъпност, насърчаването на търговията и инвестициите и увеличаване на възможностите за културно и образователно сътрудничество между нашите две държави", пише американският посланик в София.

Как така финансирането на НПО-тата е ненамеса във вътрешните работи, питат още Марси Рийс.

Отговорът: „Финансирането на неправителствени организации от частния сектор и от международни организации е стандартна практика в целия свят, като от дейността на най-добрите НПО-та са се възползвали изключително много хора както в България, така и по света.
Смятам, че помощта от страна на международни организации и частни фондации е допринесла за успеха на много граждански организации в България и е спомогнала за постигане на техните цели."

Посланик Рийс категорично отказва да назове кои са държавните чиновници, които нямат достъп до САЩ, тъй като визовите въпроси са поверителни.

Според Марси Рийс грешат анализаторите, които казват, че САЩ няма нужда от силен ЕС и Евразийски съюз.
"САЩ има полза от това ЕС да бъде силен и развиващ се в икономически аспект. Освен това наше желание е да задълбочим и разширим партньорството си с ЕС, например посредством Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. САЩ и ЕС си партнират в разрешаването на някои от най-неотложните световни проблеми в области като сигурността и хуманитарната помощ и развитие.
Относно Украйна, заедно с европейските си партньори САЩ безпрекословно подкрепят териториалната цялост и суверенитета на тази страна, както и дипломатическо разрешение на конфликта там и подобряване на икономическото състояние на страната".

В интернет разговора не липсват и въпроси за американската политика на Балканите. Рийс отговаря, че САЩ са за силни Западни Балкани, че като човек съжалява за събитията в Куманово, но инцидентът трябва да бъде коментиран от самите македонци.
Въпросът е "Каква е позицията на САЩ за навлизането на албански терористи от Косово в БЮРМакедония, както и по повод установеното от международните следователи обстоятелство, че Хашим Тачи-косовският премиер, е бил водач на група,търгувала с наркотици, оръжие и човешки органи?"

Друг участник в дискусията пита посланик Рийс възможно ли е, при нарасналата агресивна политика на Кремъл, светът да се върне към Желязната завеса.
Американският дипломат обаче е лаконичен и кратък, изтъквайки, че никой няма интерес от връщането на Желязната завеса и Студената война.

Не липсват и по-колоритни въпроси, които обаче за момента остават без отговор:
„Г-жо Рийс всеизвестно е, че навсякъде където сте била посланик на САЩ избухват умело режисирани конфликти - 2007-2008 г. сте била министър-съветник на Бюрото за Военно-политически въпроси в Багдад, Ирак. Била сте и Посланик на САЩ в Албания (2005-2007), Ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003-2004). Въпросът ми е, свършихте ли си работата в България и кога да очакваме сръбски или иракски сценарий в моята Родина?

Запознати с комуникационни стратегии коментират, че тази публични дискусия по-скоро показа на посолството на САЩ от какво се вълнуват хората в България.