emaxpress
За шест министри има категорични доказателства, че е налице несъвместимост с длъжността министър. Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Той изброи имената на Румяна Желева, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, Росен Плевнелиев, Нона Караджова и Симеон Дянков.

Янев добави, че нарушението - подаване на декларация за конфликт на интереси със закъснение, е най-малкото, като за него санкцията е от 1 000 до 3 000 лв. По думите му за наличието на несъвместимост с длъжността нарушението е фрапантно.

Лидерът на РЗС се позова на закона за администрацията, член 19, алинея 6.

Той каза, че ще уведоми в сряда председателя на парламента Цецка Цачева, че изборът на тези шест министри трябва да се обяви за нищожен.

Ако тя не предприеме действия, РЗС ще сезира конституционния съд, закани се Янев.

Според РЗС несъвместимостта означава, че изборът е невалиден.

Излиза, че решението на парламента за избор на министри е нищожно, поясни Абаджиев.

Или трябва да бъдат освободени министрите по несъвместимост, или тази несъвместимост трябва да се констатира от конституционния съд, който да отмени избора, коментира от своя страна Димитър Абаджиев.

Янев посочи, че има и други закононарушения. Отпорът срещу замисленото за вчера, но непроведено заседание на парламентарната антикорупционна комисия е заради това, че министри са извършили престъпление - посочили са в декларациите си неверни данни, заяви лидерът на РЗС.

Той добави, че РЗС ще поиска от прокуратурата пълна и цялостна проверка на всички министри. По думите му единственият министър, за който не са открити нередности към момента, е Свилен Нейков.

Той добави, че за всички останали проверките ще продължат.

Янев посочи, че разчита на изостреното чувство за справедливост на премиера и допълни, че очаква поне за тези шест министри той бързо да предприеме действия.

За декларацията за конфликт на интереси на самия премиер лидерът на РЗС заяви, че тя е подадена със закъснение и подчерта, че за разлика от шестима министри, Борисов не попада под ударите на текстовете за несъвместимост.