Принцът - наследник  на Бахрейн Салман бин Хамад ал-Халифа няма да посети насрочената за 29 април сватба на принц Уилям, обяви пресслужбата на кралския двор на Великобритания.

Причина са продължаващите в страната социални бунтове и безредици. По този начин Бахрейн стана първата държава, която отхвърля поканата да присъства на кралската сватба в Лондон. Кралят на Бахрейн - Хамад бин Иса ал Халифа вече отказа да лети до Лондон в опит да намери решение за протестите на шиитите, които искат разширяване на своите права за сметка на управляващото сунитско малцинство.

Британският кралски двор оповести част от гостите на сватбата на принц Уилям.

Сред звездите от шоубизнеса са имената на певеца Елтън Джон, футболният национал Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория, актьорът Роуън Аткинсън, известен повече с ролята си на Мистър Бийн.

На светското събитие на годината ще присъстват и над 40 представители на чуждестранни кралски фамилии като принцът на Монако Алберт и емирът на Катар. Сред поканените е и "цар Симеон ІІ и царица Маргарита Българска", пише в комюникето. Бившият български монарх, кралица Елизабет ІІ и белгийският крал Алберт ІІ произхождат от една династия - Сакскобургготската. Заради трагедията в Япония, престолонаследникът на трона на хризантемата и неговата съпруга няма да присъстват.

От двореца Сейнт Джеймс оповестиха едва няколко десетки имена от общо 1 900 гости на сватбата, която се очаква да събере около два милиарда телевизионни зрители.