БГНЕС
Служителите в затворите в България (ССЗБ) излизат на протест. От позицията им, изпратена до медиите, става ясно, че те подкрепят исканията на Синдикалната федерация на работещите в министерство на вътрешните работи и ще се включат в протестния митинг на СФСМВР.

Вече две десетилетия неясните стратегии и програми за развитие на местата за лишаване от свобода и постоянно променящата се нормативна уредба не дават положителен резултат нито за системата, нито за подобряване на професионалния и социален статус на служителите в сектора, посочват служителите на затворите.

В общия протест ще се включат още работещите в следствени арести и пробационни служби. Като аргументи за стачните си действия от ССЗ посочват продължителния и труден процес на реформиране на пенитенциарната система, натрупаните от десетилетия нерешени проблеми, влошено материално-техническо обезпечаване и недостиг на служители.

Поставени сме в ситуация, задължаваща ни да осигуряваме необходимия ред и спокойствие в тези заведения и да изпълняваме служебните си  задължения, без да разполагаме с необходимия ресурс, на предела на физическите и психическите ни възможности, пишат от ССЗ.

Служителите в затворите посочват и основните си искания:

  • Да се отчитат и заплащат пълният обем отработени часове, времето на разположение, учебни занятия, мероприятия, свързани със служебните задължения на персонала.
  • Положеният извънреден труд  да се полага, отчита и заплаща в съответствие с КТ и ЗМВР.
  • Да бъдат дадени ясни гаранции за ползване на платения годишен отпуск от служителите при реда и условията в КТ.

Считаме, че е необходимо също да бъдат предприети мерки за:

  • Окомплектоване на състава съобразно нуждите на структурните звена.
  • Подобряване на материално-техническото обезпечаване.
  • Прозрачност при назначаването и развитието на кадрите в системата.

Недопустимо е да продължават да бъдат грубо погазвани трудовите права на хората, посветили се на тежката професия надзирател в страна член на ЕС, завършва позицията на ССЗ.