Над 1 000 души се включиха в четвъртия поред протест срещу високите сметки за ток във Варна.

Те отново блокираха бул. „Мария Луиза" и движението на площад "Св. Св. Кирил и Методий", а след това протестът продължи по бул.“Владислав Варненчик” посока Автогарата, съобщи радио Варна.

Протестиращите блокираха района на Автогарата, като в същото време спряха и движението на коли по бул. „Владислав Варненчик". Демонстрантите блокираха и два жандармерийски автомобила, които се опитваха да попречат на шествието да затвори автомагистрала „Хемус" в посока София.

Около 4000 души скандираха "Мафия", "Българи-Юнаци", "Енерго-про вън" и „Всеки ден ще е така до победата!", според БГНЕС. Протестиращите носеха плакати с надпис: "Ставайте, робове", "Спрете геноцида над българите", "Варна - царство на терора".

В района имаше засилено полицейско присъствие.

Малко след края на протеста един от участниците и организаторите му - Иван Петров, е нападнат в гръб и прободен с нож при качване в личния му автомобил. Той е приет в спешното отделение на варненската болница.

При вчерашните протести във Варна петима души бяха задържани. Двама от тях вече са освободени. От полицията уточниха, че задържаните са хвърляли пиратки сред протестиращите. На двама са съставени актове по Закона за оръжията, боеприпасите и пиротехническите изделия. На тях и на третия задържан са съставени и актове по Указа за борба с дребното хулиганство.

Те са докладвани на Районната прокуратура във Варна и ще бъдат внесени в Районния съд.

За неделя се организира още по-мащабен протест, като началния му час ще е 11.00ч.

Вече пореден ден в различни градове на страната се организират протести заради високите сметки за ток.

В Пловдив се събраха близо 200 души пред централата на EVN, за да протестират срещу високите сметки за ток. Скандиранията "Мафия" и "Национализация" отново бяха съпроводени със символично горене на фактури, донесени от хората като демонстрация, че са получили двойно и тройно по-големи суми за изразходваното електричество през януари.

По-късно протестно шествие премина по централната пешеходна улица на Пловдив. Протестиращите бяха охранявани от плътен полицейски кордон, съобщава БНР.

Близо 200 души протестираха в Дулово срещу високите сметки за ток и монополното положение на Енерго-Про. Протестиращите заявиха, че вместо да подават жалби са готови са съдят електроразпределителното дружество.

Исканията на протестиращите са: национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; Търсене на отговорност на подписалите ги лица; Електроенергията, произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; Уредите да отчитат в МВт/ч; Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.