След засиления обществен натиск премиерът Бойко Борисов е разпоредил на екоминистъра Нона Караджова и на икономическия министър Трайчо Трайков за следващото заседание на кабинета да му бъде предоставена информация за добива на шистов газ.

Това съобщи Караджова след заседанието на кабинета.

Борисов иска отчет къде е забранен добивът на шистов газ, къде в света и Европа е разрешен, къде има проблеми, има ли въведени забрани за добива или не.

Няма как ние в момента да се произнесем вредна ли или не е вредна дейността по търсене и проучване на шистов газ, тъй като нямаме конкретна технология, по която това ще се случи, обясни Караджова пред медиите.

Тя информира, че добив на шистов газ може да започне само след извършване на екологична оценка по реда на Закона за биологичното разнообразие.

Екоминистърът каза още, че едва когато има внесени готови проекти за проучване, тогава МОСВ може да се произнесе може или не у нас да се добива шистов газ и вредно ли е това за околната среда.

Аз не мога в момента да заставя Висшия експертен съвет към МОСВ да вземе решение за нещо, което не мога да кажа какво е, изтъкна тя. Няма как да впрегнем каруцата преди коня, поясни Нона Караджова.

По думите й самата процедура на МОСВ за оценка на въздействието върху околната среда може да продължи до 3 години.

Не знам защо е цялото това напрежение. Напълно ги разбирам хората, но имам чувството, че някой непрекъснато подклажда нещо, коментира още екоминистърът.