С разширяването и развитието на инфраструктурата в България ще бъде създадена среда за изграждане на собствена търговска платформа за природен газ - газова борса, която ще предоставя услуги на потребителите и доставчиците в региона на Югоизточна Европа.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев при откриването на енергийния бизнесфорум.

Той каза още, че глобализиращата се политика на сътрудничество и по-силните позиции на Българския енергиен холдинг създават реални възможности за осъществяване на инвестиционни дейности извън страната.

Това би осигурило повече надеждност на доставките и по-конкурентни цени на природния газ за българските потребители, подчерта Станишев.

Той отбеляза, че газовата криза, която преживяхме през януари, трябва да се използва като поука и да даде тласък за новите проекти, които от години се обсъждат, без да има необходимата воля за тяхната реализация.

Като ключови въпроси, които да бъдат обсъдени на енергийния форум, Станишев посочи развитието на инфраструктурата, фокусирана върху междусистемни връзки; прозрачността по цялата верига в търговията с природен газ; сътрудничеството и партньорството на регионално ниво.

Премиерът изтъкна потенциала на България в енергийния сектор и приноса й в регионален аспект. По думите му общата енергийна политика на ЕС, изграждането на единен пазар и разширяването му до паневропейска енергийна общност предоставя благоприятна среда за развитие на българските енергийни стратегии.

Като особено важни за страната той посочи производството на чиста енергия, сигурността на доставките чрез разнообразяване на източниците и маршрутите, активността във формирането на общата европейска политика, доброто партньорство с традиционни и нови доставчици, засилването на позициите на България като разпределител на енергия в Югоизточна Европа.

Премиерът изтъкна и важността на големите инфраструктурни проекти за подготовката и реализацията, на които България се заема, а също и важността на проекта за разширяване на газовото хранилище в Чирен.

"Газпром":
Ако българските колеги смятат, че трябва нова договореност, сме готови да преговаряме.

Още...

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изтъкна от своя страна пред участниците във форума, че газопроводите трябва да се разглеждат като национални магистрали - като на пътища, по които всеки може да минава като си плаща съответната такса и подчерта, че именно потребителите на газ са най-заинтересовани при дефицит на газ и нефт от строителството на тези газови магистрали.

Димитров подчерта важността на публично-частното партньорство за реализацията на такива проекти.

Министърът посочи, че в момента България потребява 3,5 млрд. куб. метра природен газ и транзитира над 17 млрд. куб. м.
С реализацията на новите проекти транзитът ще се увеличи на 80 млрд. куб. м., съобщи той.

Димитров се спря също така на поуките от газовата криза - че не трябва да разчитаме на един доставчик, че е много важно да имаме собствен добив, че не бива да се разчита само на едно трасе, както е с Украйна, че трябва да имаме връзки със съседите, както и да имаме стратегически резерви или хранилища.