Днес в 16,20 в столичната полиция е подаден сигнал за избухнало самоделно взривно устройство край бл. 258 в ж.к. “Гоце Делчев”.
Взривен е брониран джип “Мицубиши Паджеро”.

Общо 7 души са пострадали при взрива.

Единият от пострадалите е Никола Иванов-Бобъра на 29 години.
Пет лица са били транспортирани във Военномедицинска академия след инцидента, като двама от тях са в много тежко състояние, с множество травми. Единият от тях е с черепно-мозъчна травма, каза пред БТА началникът на ВМА ген. Стоян Тонев.
Други двама от ранените са настанени в Институт за спешна помощ “Пирогов” и също са в тежко състояние.
Един от пострадалите в тежко състояние е 74-годишната Мария Шестакова жена, по чието тяло са открити множество шрапнели.

Изяснено е, че взривът се е намирал в мотопед, паркиран до джипа. Предполага се, че устройство е задействано дистанционно.

Убийствата са нещо съвсем естествено в България, която е кандидатка за ЕС. Според чуждестранни дипломати в страната силови групировки контролират голяма част от икономиката. Освен това миналата година десетки души са загинали при кървави нападения от страна на организираната престъпност. Въпреки усилията на полицията да разкрие убийствата, няма нито един осъден. Това според анализатори се дължи на некомпетентните и корумпирани следствени и съдебни органи.
-- реакция - Ройтерс
"Мицубиши паджеро"-то е собственост на фирма "Тани 97" ООД, съобщи говорителят на СДВР Малина Колева.
От силния взрив са се пръснали всички прозорци на вход А на блок 255, а най-малко в 3 от околните сгради има счупени стъкла.
Предполага се че мощността на взрива е повече от 700-800 грама тротилов еквивалент.

Екипи на Четвърто РПУ, СДВР и ДОТИ са направили огледа на мястто.

Припомняме, в началото на 2004-та на площадката пред апартамента на Бобъра и брат му Виктор Иванов-Грудката бе взривен експлозив от 400 грама тротилов еквивалент.
В жилището, намиращо се в кв. Гоце Делчев, в момента на взрива са се намирали само родителите на двамата братя.

Никола е регистриран за опит за изнасилване, заедно с брат си са задържани в полицията за грабежи, апартаментни и автомобилни кражби.
Има данни, че Бобъра се занимава с разпространение на наркотици в София и еот групата на Антон Милтенов-Клюна.