От инициативния комитет на Меглена Кунева са категорични, че има партиен картел срещу нея и са убедени, че има неравнопоставеност между партии и инициативни комитети за участие в президентските избори.

Припомняме, вчера от инициативния комитет на кандидата за президент Меглена Кунева  направиха опит да внесат в ЦИК  документите за регистрирането на комитета, такава регистрация бе отказана с аргумента, че началната дата за регистриране е 5 август.

„Нека не ми излизат с различни законови аргументи. В случая става въпрос за морал. И да се събират дарения за МВР не е незаконно, но е дълбоко неморално", категорично заяви Даниел Вълчев, който също присъства на пресконференцията, за да подкрепи Кунева.

По думите му, по същия начин трябва да бъдем наясно и с изборното законодателство.

„Законът има и буква, но има и дух. Няма логика да се регистрират инициативни комитети за местните избори, но за президент не", смята още Вълчев. От инициативния комитет на Кунева прогнозират, че тенденцията ще продължава.

„Не може по този начин да се правят избори", категоричен е Вълчев.

По думите му, Кунева и без това е в неравностойно положение. Големите господа от ГЕРБ и от БСП, съответно Борисов и Калфин, смятат да са сами на терена, коментира бившият образователен министър Даниел Вълчев, който е и член на Инициативния комитет за участие на Меглена Кунева в президентските избори.

„Мисля, че не прави чест на тези големи мъжаги, които се дуят по телевизията, че се уплашиха от една жена", коментира Вълчев.

От инициативния комитет са убедени, че се пречи на гражданската кандидатура и се опасяват, че това ще продължи.

Според Даниел Вълчев ГЕРБ и БСП са се споразумели така, че да се намалят шансовете на всеки независим кандидат. Това е неправилно според инициативния комитет, тъй като така ЦИК предоставя 12 дни повече време на партиите за събиране на подписи и отнема възможността на инициативните комитети да започне набиране и на средства.

Според Даниел Вълчев вярното обяснение за това е, че „просто двамата големи играчи - господата от  ГЕРБ и БСП се споразумяха тъй, щото да се намалят шансовете на всеки независим кандидат".

Той обясни, че в момента в комитета „я караме на мускули" и припомни, че от началото на мандата ГЕРБ са получили  4,5 млн. лв. от държавна субсидии. „Това е, което се гласи, само, за да останат господата Калфин и Борисов и те да си менкат шапките до края на предизборната кампания", смята бившият образователен министър.

Адвокат Йонко Грозев обясни, че от комитета ще обжалват решението на ЦИК.

Самата Меглена Кунева каза, че „времето е също равностоен участник и с по-малко присъствие на терена не могат да се случат честни избори".

Кандидатът за президент призна, че е много разочарована и сподели, че не мислела, че толкова лесно могат да се манипулират от самото начало не само изборите, но и подготовката за тях.

Кунева посочи още, че те не подкрепят монополите в която и да е сфера, но това, което се случва, по думите, й е изкуствен монопол.

„Това е далеч от духа на закона и се случва в страна член на ЕС", смята тя. Кунева определи като лицемерие това, че в изборния закон се държи опцията за независим кандидат. Според нея текстът е фалшив, защото на практика се получава така, че гражданските инициативи нямат еднакъв старт с партиите.