Разбиране има, индикации дали ще отпаднат посредниците - няма.

Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали по време на вчерашните преговори между България и Русия руската страната проявява разбиране към нашето искане за отпадането на посредниците при доставките на газ.

Кръгът преговори с руската страна икономическият министър определи като рутинен, като по думите му в тези преговори не е имало нищо драматично.

Нито съм доволен - нито съм недоволен, обясни Трайков в отговор на въпрос дали е удовлетворен от преговорите. По думите му в края на разговорите между България и Русия ще стане ясна цената, на която страната ни ще получава газ.

Енергийният министър посочи още, че разговорите с Русия са били планирани преди срещата между премиера Бойко Борисов и първия вицепремиер Виктор Зубков у нас.

Според министъра предстои да бъде направен анализ какви са разходите на посредниците за доставката на газ.

Помолен да коментира факта, че бившият зам.-енергиен министър Валентин Иванов е подписал газовите договори без да ги чете, Трайков заяви: „Явно затова не са знаели, че не трябва да ги подписват".

Припомняме, след срещата с Виктор Зубков премиерът Бойко Борисов обяви, че някъде по трасето между Русия и България цената на газа се оскъпява значително.

Двамата обсъдиха и газовите договори между двете страни. По думите на министър-председателя на България не е ясно как се определят цените за крайните потребители.