Всички увеличения на пенсии и заплати, заложени в бюджета за следващата година, ще бъдат взети от хората. От това се опасява социалистът Петър Димитров по повод решението на финансовия министър Симеон Дянков да има 10 % данък върху лихвите върху депозитите.

"Търсят се източници на пари, тъй като тези пари ги няма. Ако ги имаше тези пари, вие разбирате, че щяха да ги дадат тази година, а нямаше да го отлагат за 1 април догодина", подчерта социалистът.
Това е поредното бъркане в джоба на българина с обещанието да бъде върнато на други хора в по-малки размери, каза още той, визирайки повишението на пенсии и заплати от 2013.

Решението на кабинета за "новия данък" той тълкува като липса на пари в хазната. Пари няма, ако парите ги имаше, трябваше да ги има в бюджета за тази година, каза Петър Димитров. Той припомни, че от май месец е започнала нова спирала на кризата и прогнозите са за задълбочаването й.

След като управляващите имат проблеми с приходната част на бюджета, по думите на бившия икономически министър, кабинетът се оглежда от къде да намери средства. Оглеждайки се, виждат Негово величество данъкоплатеца, бизнесът не работи и трябва да се бръкне в джоба на хората, това е истината, каза още той.

Петър Димитров заяви още, че такъв "данък депозит" има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни Петър Димитров

В условията на криза това е нездравословна мярка, категоричен е той. Според социалиста ще намалеят депозитите в банките. Допълнително ще влошим състоянието на икономиката, това ще е главният резултат, който можем да очакваме за икономиката, смята още Петър Димитров.

От ДПС пък се надяват да могат да премахнат идеята за "данък депозит" между първо и второ четене на гласуването на бюджет 2013. Въпросът е дали трябва да се облагат тези спестявания, коментира в кулоарите на НС Хасан Адемов.

Ако това са спестявания от труд, те вече веднъж са обложени и как така за един и същ финансов ресурс, ще се прилага 2 пъти данъчно облагане, изтъкна депутатът. Дали българските граждани са в състояние да понесат в условия на криза такъв един данък, който е крайно непопулярен, попита Адемов.

Той предположи, че може би скритата цел на данък депозит е хората да си изтеглят парите от банките. Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, заяви Хасан Адемов.

Хората по думите му спестяват бели пари за черни дни. Освен това според него под сериозен риск ще бъде поставена банковата система, ако хората започнат да си теглят депозитите.