Отвлеченият Петър Терзийски е бил намерен убит в Южния парк, захвърлен в езерото. Неговият баща го е разпознал, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). Хора от околните блокове са помогнали тялото да бъде извадено от водата. Според депутата Христо Иванов, който беше допуснат до огледа, детето най-вероятно е било удушено, преди да бъде хвърлено във водата. Огледът все още продължава. Районът около езерото е отцепен от полиция. На място са пристигнали началникът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) полковник Румен Миланов и Ботьо Ботев от отдел "Тежки престъпления" в полицията. Все още не са ясни първоначалните версии за убийството и дали има някаква следа към похитителите. Родителите на момчето уточниха, че не са получавали заплахи.

Пространството около парламента е задръстено от таксиметрови коли и шофьори, които скандират "Мафия" и обещават да не си тръгнат, докато политиците не излязат при тях и обяснят как е възможно поредното убийство на дете. Протестиращите таксиметрови шофьори се разграничиха от всякакви политически инициативи. Те се обявиха за гражданско решение на въпроса и за взимането на спешни и незабавни мерки срещу престъпността. Шофьорите заплашват да си послужат с разправа и заявяват, че няма да си тръгнат, докато управляващите не поемат отговорност.

Самите шофьори разказаха, че са получили по радиостанцията сигнала за отвлеченото дете на техен колега от "О Кей супертранс". Няколко коли тръгнали към мястото на отвличането, за да догонят похитителите, но не са успели да открият нищо. Шофьорите се оплакаха, че полицията не им е съдействала при преследването. "Искахме сами да направим нещо, за което никой друг не иска да поеме отговорност", обясни един от шофьорите.

Сред протестиращите е и Тодор Деянов - баща на отвлечения преди години Съвестин и лидер на гражданското движение "Съвест", което се занимава с търсенето на отвлечени деца и борбата срещу детското насилие.

Митингът на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО) срещу приетите промени в Закона "Лучников", който се провеждаше до храм-паметника "Александър Невски", се присъедини към таксиметровите шофьори.

Министър-председателят Иван Костов излезе на площада пред парламента и заяви пред протестиращите, че в Народното събрание няма хора, които да са против намирането на престъпника и против неговото наказване. "Всички сме заинтересовани да намерим и да накажем този престъпник", каза премиерът Костов. Той призова гражданите да не се поддават на провокации и да не се стига до истерии.

След изявлението на министър-председателя, водещият на митинга предложи присъстващите да почетат паметта на тригодишното момче с минута мълчание. Някои от хората на площада са отказали да го направят, което предизвикало реакция у шофьорите и се стигнало до сбиване, предаде "Дарик радио".

Президентът Петър Стоянов е разговарял по телефона с директора на Националната служба "Полиция" генерал Васил Василев, от когото е поискал информация за днешния трагичен инцидент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Народното събрание (НС) министър-председателят Иван Костов, главният секретар на МВР генерал Славчо Босилков, председателят на парламента Йордан Соколов и представители на управляващото мнозинство проведоха консултации за мерките, които да се предприемат във връзка с убийството на Петър Терзийски. На тях са присъствали и девет представители на таксиметровите шофьори.

Министърът на вътрешните работи Емануил Йорданов е прекъснал визитата си в Белгия, където трябваше да започне преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) по главата за вътрешни работи и сигурността. Той търси възможност по най-бързия начин да се върне в страната, след като е научил за убийството на тригодишния Петър Терзийски, съобщиха от МВР.

Депутатите от левицата внесоха в Народното събрание предложение за извънредно заседание на парламента утре за изслушване на министрите вътрешните работи Емануил Йорданов и на правосъдието Теодосий Симеонов за това какви са резултатите от засилените мерки за борба с престъпността, които взе правителството преди повече от месец, когато в София беше убита 16-годишната Елеонора Димитрова. По-рано депутатите решиха такова извънредно заседание да се проведе във вторник - 20 март, от 15.00 часа.