Атинският парламент ще се предвожда от бившия вътрешен министър Николаос Вуцис. Той получи 181 гласа от 300 членния парламент, съобщи кореспондентът на БНР.

Кандидатурата на бившия министър на вътрешните работи Николаос Вутцис беше подкрепена от всички депутати от управляващата коалиция. Част от опозицията също гласува в подкрепа на Вутцис.

64 годишният председател на парламента е сред основателите на партията Сириза. Като министър на вътрешните работи в предишното правителство на Алексис Ципрас, Вутцис защити в парламента закона за отдаване на гръцко гражданство на децата на имигрантите, които са родени в Гърция и критикува политиката на Европа по отношение на бежанците:

"Ние имаме различна дълбоко хуманна позиция за хората, които пристигат в Гърция, бягайки от войната и заплахата. Настояваме обединена Европа да промени изцяло стратегията по отношение на бежанците и мигрантите", мотивира се Вуцис.

Бившият вътрешен министър на Гърция успя да организира само за пет дни провеждането на референдума. При разцеплението на Сириза застана на позиция срещу крайнолевите, които искаха връщането на драхмата и излизане от Еврозоната. На последните парламентарни избори беше избран за депутат от Атина.

Николаос Вутцис е сред малкото депутати в гръцкия парламент с 35-годишен стаж като строителен инженер.