Наскоро папата съобщи, че около 2% от католическото духовенство са педофили. Но сравнено с обществото като цяло това по-малко ли е или пък повече? На този въпрос се опитва да даде отговор репортаж на БиБиСи.

Намирането на отговор не е толкова лесно обаче, защото педофилите са трудни за разпознаване.

Д-р Джеймс Кантор, психолог и експерт по сексуалното поведение от Университета в Торонто, твърди, че педофилите са много потайни и малко хора са склонни да си признаят и като цяло няма смислен начин, по който да добиеш надеждна представа.

"Няма етичен начин да вземеш 200 мъже, да ги закрепиш към детектори, които показват снимки на възрастни хора и на деца и да видиш как реагират на снимките на децата", посочва д-р Кантор.

Д-р Майкъл Сето, клиничен и съдебен психолог, е опитвал да направи точни изчисления. През 2008г. той издава своята книга, в която пише, че 5% от населението са склонни към педофилия.

"Това, което тези проучвания не включват, са въпроси в дълбочина относно мислите и фантазиите с деца, дали се повтарят или не. Някой би могъл да каже „да", защото веднъж е имал подобна фантазия, като според нашето разбиране за педофилията ще излезе, че този човек често има сексуални мисли и фантазии с деца", коментира д-р Сето.

Проблемът е, че терминът „педофилия" означава различни неща за различните хора.

"Нормално е за мъжете да бъдат привлечени от 18-20-годишни. Не е необичайно и 16-годишните да бъдат привлекателни за много мъже и колкото по-надолу отиваме все по-малко и по-малко мъже са привлечени от съответните възрастови групи", казва д-р Кантор.

Той смята, че ако за педофил считаме някой привлечен от малолетните, то на 2% възлизат педофилите в обществото.

Да се върнем на папата. Има добре познато проучване за педофилията измежду католическите духовници, водено от Джон Джей от университета по криминално правосъдие в Ню Йорк. Изследователите отишли във всяка епархия в Щатите и открили всички достоверни отчети за злоупотреби, включващи духовници, служили между 1950 и 2002 г. След което разбрали, че 4,2% от тях са били обвинени в злоупотреба с малолетни.

Проучването на Джон Джей обаче не е перфектно, тъй като 40% от случаите на педофилия се случват в шестгодишен период между 1975 и 1980 г., което означава, че голяма част от духовниците вече не работят в църквата и е имало само един пик на злоупотребите.

Това, което със сигурност можем да кажем, е, че, първо, нито духовенството, нито другата част от обществото са съвършени, и второ и двете категории са в една и съща позиция на виновни.