Директорите на 9 столични болници са се съгласили да се обединят в Гражданско дружество. Това обяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БТА. Днес се е провела среща между ръководството на здравното министерство и директорите на лечебните заведения.

Припомняме, че става дума за болниците с национално значение: УМБАЛ "Александровска"; УМБАЛ "Св. Иван Рилски"; СБАЛАГ "Майчин дом"; СБАЛББ "Св. София"; СБАЛДБ "Проф. И. Митев"; УМБАЛ "Св. Екатерина"; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров"; СБАЛЛЧХ ЕООД; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев".

Министерството реши немедицинските дейности между лечебните заведения да бъдат обединени, като за целта трябва да бъде създадено гражданско дружество. Веднага, след като министър Петър Москов анонсира решението, срещу него се чуха критики. Гражданското дружество ще бъде създадено по смисъла на Закона за задълженията и договорите. Целта му е оптимизиране на административните разходи на деветте болници.

Проектът на договор е представен на днешната среща на директорите, стана ясно от думите на Пенков. На среща с юристи в петък предстои да бъдат уточнени детайли по документа. Предстои и определяне на вноските на всяка болница за издръжка на дружеството, чиито координатор ще бъде Красимир Ангарски.

Темата за консултантската дейност между болниците също е била обсъдена на срещата.

Директорът на болница „Света Екатерина" проф. Генчо Начев е предложил консултантите да не получават възнаграждение, ако бъдат повикани за консултация в една от деветте болници.

Той коментира, че на директорите е обяснено, че ще правят общи обществени поръчки за стерилизация, хранене, чистене и други.

От своя страна д-р Пенков поясни, че обществените поръчки за снабдяване с лекарства и консумативи всяка болница ще прави сама.