Министър-председателят Бойко Борисов заяви след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, че е представил на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу името на българския еврокомисар, съобщи БНР.

Борисов отказа да го обявис мотива, че в партия ГЕРБ има демократична процедура по номинирането, която трябва да се извърви до край.

Според него е важно „да имаме такова представителство в Европейската комисия, че нашият еврокомисар да може да работи и за България - да е ангажиран с партия, с подкрепа, с хора, които да дават мощност на поста".

По отношение на решенията, взети от европейските лидери на срещата Борисов заяви: "Подкрепихме британския премиер Гордън Браун преди срещата на Г20, но мнозина от колегите и аз заявихме, че имаме много теми, по които може да си говорим, защото самата ситуация в Европа сега е много тежка. Мисля, че на следващия съвет тези теми ще се разискват много повече".

"Това, което чух бе, че България е с един от най-малките дефицити, че спазваме стриктно финансовата дисциплина и се надявам догодина това да бъде толерирано от Европейския съюз", добави още Борисов.

Министър-председателят е поставил и въпроса за допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй".

Пред Съвета премиерът информира още, че България полага максимум усилия за справяне с негативните последици от кризата в реалната икономика и в социалната сфера.

Като пример той посочи мерките, които правителството въвежда за съществено свиване на бюджетните разходи, в резултат на което фискалните параметри на България са в рамките на допустимото по Пакта за стабилност и растеж.