На пресконференция по повод разразилия се секс-скандал в Семинарията представители на Светия синод, както и деканът на Богословския факултет са подкрепили епископ Сионий и са изразили възмущението си от начина, по който е оплют ректора на учебното заведение, предаде БНТ.

Припомняме, миналата седмица е била подадена жалба срещу ректора на Софийската духовна семинария за блудство с момче, което учи там.

Епископ Сионий е обвинен от бащата на 12-годишното дете от Елин Пелин, че е блудствал със сина му.

Ректорът на Семинарията отрича обвиненията в педофилия и заявява, че изживява много тежко хулите и клеветите срещу него.

Епископ Сионий уточнява, че най-малките семинаристи са 15-годишни и не би могло да има 12-годишно дете, с което да блудства.

Той се съмнява, че атаките срещу него идват от бизнесмени, които неколкократно са му предлагали подкупи, за да им бъде дадена земя от Семинарията, на която да се построи хотел или МОЛ. Той обаче винаги е отбивал подобни апетити.

Сигналът срещу епископа е стигнал до Светия Синод, но епископ Сионий каза, че не е запознат с него, а е научил за него от медиите. Той не възнамерява да съди обвинителите си, тъй като, по думите му, съдът не е негово право, а право на Бога.

Епископ Сионий е отправил молба до Светия синод да бъде преместен на друго послушание в църквата 15 дни преди избухването на скандала. Той допълва, че заради сериозни здравословни проблеми и дългогодишната рутина в Семинарията, вече желае да се оттегли.

Решението му за оттегляне от поста ректор няма нищо общо с обвиненията срещу него, категоричен е Сионий.