Инспекторите от отдел „Държавни вземания" на НАП-София за пръв път ще продават на търг прясно мляко. Това съобщават от приходната агенция. Данъчните обясняват, че заради неплатено в срок обезпечение от получателя на стоката повече от 20 тона мляко е оформено от служителите на дирекция „Фискален контрол" на НАП като изоставено в полза на държавата. То е предоставено на столичната дирекция за публична продан.

От съобщението става ясно, че продуктът е внос от Полша, пакетиран е в палети и е с различен процент на масленост. Млякото е разделено в пет групи, с цени от 4608 до 6451 лева за група. Участниците в търга могат да наддават за една или повече групи. За стоката има протокол, издаден от Областната дирекция по безопасност на храните София, с който се потвърждава, че тя е годна за консумация.

През април столичната НАП пуска на търг атрактивни недвижими имоти. За първи път инспекторите от отдел „Държавни вземания" на  дирекцията, продават земя и сгради, отнети в полза на държавата от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Сред имотите, подготвени за публична продан, са масивна жилищна сграда с урегулиран поземлен имот в Перник, апартамент в село Черниче, община Симитли, стопанска сграда и земи в пернишкото село Лесковец.

Данъчните информират, че огледът на предлаганите имоти ще се извършва от 15 до 20 април. Те обясняват, че всеки желаещ да се включи в наддаването за тях, ще трябва да внесе до същата крайна дата депозит в размер на 20 на сто от обявената тръжна цена.

От НАП съобщават, че жилищната сграда в Перник е масивна, със застроена площ от 137 кв. м и се продава заедно с поземления имот от 443 кв. м, в който е построена. Наддаването за тях започва от 100 100 лева.

В село Лесковец се продава птичарник със склад. От обявлението става ясно, че масивната стопанска постройка също се предлага заедно с прилежащата към нея земя от 3 563 кв. м. Стартовата цена на този имот е 56 693 лева.

За април е обявена и публичната продажба на незаконно придобити и отнети в полза на държавата земеделски земи в селата Тополница и Генерал Тодоров, община Петрич, както и в кюстендилското село Горна Брестница. Предлагат се 14 ниви, с площ от 1.5 дка до 50.1 дка и с начална цена съответно от 1050 лв. до 38 598 лева. Оглед  на земите е възможен от 16 до 21 април, а кои ще са новите собственици, ще стане ясно на 23 април.

Друг интересен имот, който ще се продава през април, е административна сграда в Петрич (бивша банка). Имотът е сред активите на обявената преди повече от 10 години в несъстоятелност Бизнесбанка. Сградата е масивна, двуетажна, със застроена площ от 483 кв. м и се предлага заедно с гараж от 47 кв. м. Желаещите да закупят този имот, ще трябва да броят за него поне 335 000 лева. Оглед ще може да се направи от 15 до 20 април, посочват още данъчните.