Лека кола се удари в преминаващ влак заради неспазване на правилата за движение. Тази сутрин в 9:30 часа, в междугарието Кочериново - Благоевград на прелез с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация (светлинна и звукова), лек автомобил е изпреварил чакащите коли.

Колата се е ударила в локомотива на преминаващия бърз влак 5621, който е пътувал по направление София - Благоевград, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

При инцидента няма пострадали. Движението в участъка бе временно преустановено. От началото на годината до момента инцидентите на прелези са 12, вчера подобно грубо нарушение стана и в Пловдив.

Във всеки един от случаите причината е неспазването на Закона за движение по пътищата от водачите на пътни превозни средства.

"Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници.

Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори", се казва в съобщението на компанията.