Стотици граждани се събраха пред централата на ДПС в столицата, за да изразят недоволството си срещу изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език.
Припомняме, именно по този начин ДПС отбеляза старта на предизборната си кампания, което отключи възмущението на обществото.

Протестиращите, дошли, за да изпеят оригинала на песента, са на отсрещния тротоар срещу централата на ДПС, която е обградена от полицейски кордон.

Тук сме, за да покажем, че не могат да се гаврят с българската история", заяви Иван Белишки от Панагюрище. Младежът изтъкна, че историята не трябва да става жертва на политиката.
За панагюрци песента за Райна Княгиня е равностойна на химн, коментира той и изрази възмущението си, че с проявата си те са направили песента да звучи като кючек. Протестиращите граждани се разграничават от политическите партии и са се събрали, за да защитят историята.

Точно в 19 часа флашмобът беше открит с националния химн на България, като протестиращите издигнаха българското знаме. Заедно с изпълнението на „Кой уши байряка" множеството се хвана на импровизирано хоро.

Плакатите, които са издигнали, се отличават с призивите: „Без партии, те ни разделят", „Искаме държавници".
Протести, организирани във „Фейсбук", се провеждат и във Варна и Панагюрище.

Ръководството на ДПС да целуне знамето на Райна Княгиня, на което е изписано „Свобода или смърт", настоява пък възрастен софиянец. По думите му от ДПС са казали, че това знаме е тяхно, а до ден днешен не са се появили да го целунат.
„Това означава, че не са от страната на героите, загинали в Априлската епопея", констатира мъжът.

Хората са категорични, че честа на България е накърнена, а чест и достойнство се защитават именно по този начин.

Патриотичното настроение на протеста е приповдигнато, като множеството продължи да пее български песни, хорото да расте.