Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) ще открият директен полет на Арабските авиолинии до София. Това стана ясно по време на срещата между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на икономиката на ОАЕ инж. Султан Саеед Ал Мансури. Срещата се проведе в Дубай и в нея участваха още народните представители от ГЕРБ и бивши министри на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката Лиляна Павлова и Делян Добрев, съобщават от партията.

Директният полет ще стартира през 2015 година. „Директните авиолинии ще бъдат първата стъпка към разширяване на сътрудничеството между ОАЕ и България. Това ще доведе до увеличаване на потока от туристи, както и увеличаването на бизнес контактите между двете страни", посочи Борисов.

Бойко Борисов и инж. Султан Саеед Ал Мансури се обединиха около тезата, че България и ОАЕ трябва да работят за възстановяване на сътрудничеството в областта на земеделието и храните, което е било най-активно през 70-те и 80-те години. Министърът на икономиката на ОАЕ съобщи, че още през октомври ще посети България, заедно с бизнес делегация. Той прояви интерес към агнешкото месо, произвеждано в България, и заяви, че в тази посока България и ОАЕ също могат да си сътрудничат. От своя страна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че българските продукти са сертифицирани по всички европейски стандарти.

„България има над 600 минерални извора и се нарежда на второ място в света след Исландия. Туризмът е сектор, в който можем да си сътрудничим, но трябва да има политическо доверие между България и ОАЕ", заяви Бойко Борисов. Той обясни на инж. Ал Мансури, че по време на престоя си в България той и делегацията му ще могат да посетят всеки един голям град в страната и да проведат лични срещи с кметовете.

По-късно, на среща с президента на търговската камара в Дубай Хамид Вуамим, Борисов коментира, че колкото повече се сближаваме на политическо ниво, толкова повече икономическото сътрудничество между Обединените Арабски Емирства и България се задълбочава.

Той не пропусна да отбележи, че България е нестабилна през последната една година и е в пълна международна изолация, откакто ГЕРБ не управлява.

В отговор Борисов получи уверението на Вуамим - „За нас Вие сте премиерът на България. Свършеното от Мария Габриел е много важно за нас и за вашата партия, затова трябва да го продължим".

Председателят на търговската камара в Дубай препоръча България да засили рекламата си в ОАЕ, на което Бойко Борисов обеща, че кметовете на ГЕРБ ще изпратят информационни материали и брошури, представящи страната ни, а когато Хамид Вуамим и Маджед Ал Шамси посетят България лично кметовете ще ги запознаят с възможностите за инвестиции тук.