Социологическо изследване на агенция "Неохрон" прогнозира за местните избори в Пловдив балотаж между кандидатите на ГЕРБ Иван Тотев и на БСП Георги Търновалийски. Проучването е направено между 8 и 13 септември сред 820 души, съобщи политологът Николай Близнаков.

Изнесените резултати показват, че Иван Тотев е фаворит сред гражданите, като 28 на сто от запитаните го подкрепят, а 20 процента се колебаят. За настоящия кмет Славчо Атанасов, кандидат на ВМРО-НИЕ, са се обявили 23 на сто, а колебаещите се са едва 5 процента, уточни Близнаков. Третият сериозен кандидат според изследването е кандидатът на БСП Георги Търновалийски, който отчита най-голям ръст в доверието от началото на лятото - от 6 на сто през юли, сега то е над 11 на сто. Според политолога има вероятност балотажът на кметския вот да бъде между кандидатите на ГЕРБ и на БСП.

Четвърти в допитването остава Илко Николов от "Синята коалиция" с 8,2 процента подкрепа. Видима тенденция нагоре има при Дани Каназирева, която се нарежда на пето място в кметската надпревара. От агенцията отчитат добър старт на Гиньо Матев, издигнат от ВМРО-БНД, което според Близнаков се дължи на резултатите му като кмет на район "Тракия". Шесто и седмо място поделят кандидатите на АТАКА - Димитър Керин, и Георги Титюков, издигнат от "Кауза Пловдив".

Ако тенденцията в резултатите се запази, в Общинския съвет 40-43 на сто от съветниците ще са от ГЕРБ, от БСП - 18 процента, и от "Синята коалиция" - 10 на сто.