Бунтовниците са атакували войници от сирийската армия близо до основната северна магистрала, опитвайки се да укрепят контрола върху маршрута за доставки до Алепо. Това се случва само няколко дни, след като те завзеха стратегически град в района, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от Ройтерс.

Въоръжената опозиция е използвала най-малко един иззет от армията танк, също така РПГ-та и снаряди за миномети, за да удари военната база Вади ал-Дейф, която се намира на 3 километра източно от град Маарат ал-Нуман, който те завзеха преди дни, допълниха активистите.

Бунтовниците атакуват Вади ал-Дейф от през нощта, но армията все още обстрелва Маарат ал-Нуман от там. Градът продължава да бъде атакуван от бойни самолети", каза Мохамед Канаан, активист в района.

Най-малко 30 бунтовници и няколко десетки лоялни на Асад са убити при сблъсъка в южния град Маарат ал-Нуман, където източници от опозицията подчертаха, че бунтовниците са спрели сирийската армия да превземе града, който е разположен до основната магистрала за Турция - 280 километра от Дамаск.

Градът е разположен между пустинята и планините, което го прави трудно превземаeм.