Руското външно министерство отхвърли твърденията на президента Росен Плевнелиев, че Русия води „хибридна война" на Балканите, настоявайки София да избягва неоснователните обвинения.

Припомняме, изявленията си Плевнелиев направи в скорошно интервю за британското издание „Индипендънт".

Президентът направи някои странни заключения, меко казано, че Русия стои зад скорошните кибератаки срещу български правителствени сайтове и Централната избирателна комисия", посочи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на редовна пресконференция.

Абсолютен недостиг на аргументация се забелязва веднага, когато се вгледате в това интервю. Непрекъснато се повтарят вече използвани и остарели клишета", подчерта Захарова.

Тя коментира и думите на българския президент за нарушаване на въздушното ни пространство от страна на Русия.

„Основните партньори", както ги нарича Плевнелиев, могат да му обяснят разликата между неутрално въздушно пространство над Черно море и въздушно пространство на Република България, което руските Въздушно-космически сили не са нарушавали и няма да нарушат, подчертава Захарова.

Тя изразява надеждата си за в бъдеще - „политикът, който в момента е президент на страна, с чийто народ ни свързва многовековна дружба, ще се въздържа от гръмки обвинения без доказателства и няма да се опитва да заразява с параноя своите избиратели, повечето от които изпитват уважение към Русия".