В момента се разследва как човек, уволнен вече веднъж от системата на МВР, заради работата си във ВИС1 през 90-те години, отново е назначен в МВР след конкурс и то на позиция „младши разузнавач".
Вътрешни проверки търсят протекциите, които той е имал.

Става въпрос за единия от полицаите от 5 РПУ в София, задържани вчера заради изнудване и взимане на подкупи от граждани.

На пресконференция вътрешния министър Цветан Цветанов даде подробности по „дейността" на групата.

Полицаите предимно искали пари от хора с нисък социален статус, за да им „решат" проблеми с МВР, посочи вътрешният министър.
Вчера полицаите са задържани в момента на предаване на парите - 2000 лева. „Дейността си" те извършвали по време на работа и използвали служебния си автомобил.

Единият от полицаите Митко Величков е началник на група в 5 РПУ. Вътрешния министър Цветанов каза още, че за него има и сигнали за съпричастност към имотни измами.

Друг от полицаите от 1991 до 1993 година е работил в системата на МВР като младши полицаи, но през 1993 година сключва договор с ВИС1. Затова е и уволнен от системата на МВР през 1994 година.
През 2004 година е отведен в полицейския участък в Сливен за средна телесна повреда.

„Остава голямата въпросителна как този човек е допуснат до конкурс през 2007 година и е служител на МВР отново от 2008", каза Цветан Цветанов.

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев уточни, че след като полицаите проучвали потенциалните си жертви, отивали при тях и им представяли „преекспонирана полицейска информация за тях".

„Това за тях не е първи случай", каза Василев и допълни, че според него става въпрос за системен подход.

Цветан Цветанов се обърна към „лошите" полицаи: „Ще бъдем безкомпромисни", а към съвестните служители на МВР думите му бяха: „Работете, защото обществото се нуждае от вас".

Задържаните полицаи ще бъдат предадени и на комисията „Кушлев", която да провери имотното им състояние и откъде са се сдобили със средствата, с които разполагат.