Работите по частично възстановяване на електричеството във "Фукушима 1" ще продължат в петък, предаде Франс прес, като се позова на японската агенция Киодо.

Това би трябвало да е началото на излизането от най-тежката ядрена криза от последните 25 години.

Частичното възстановяване на тока ще поднови работата на помпените станции на централата.

Техническите екипи на оператора на централата ТЕПКО през целия ден работиха по инсталирането на временна електрическа система, която да задейства помпите, доставящи вода на системите за охлаждане на реакторите и за пълнене на басейните за отработено гориво.

Операцията не можа да приключи днес, както беше планирано.

Докато бъде възстановен токът, екипите опитаха днес най-различни начини, за да напълнят басейните за охлаждане на прътите с отработено гориво, главно тези на Трети и Четвърти реактор. Хеликоптери и пожарникарски машини обливаха двата реактора, но без успех.

Изключително сложна остава обстановката в ядрената централа „Фукушима". Според Международната агенция за атомна енергия има поражения на ядрата на първите три реактора.

Това съобщи ръководителят на агенцията Юкио Амано. Той обяви и намерението си да посети разрушената ядрена централа, това обаче ще бъде обсъдено допълнително.

Стана ясно, че спасителите не са могли да облеят с вода реактора, за да го охладят.

По данни на Ен Ейч Кей използването на водни струи не е било възможно, заради високото равнище на радиация.

САЩ си прибира хората от Япония
Още...

Около 20 души са получили радиоактивно заразяване, като от тях само един е хоспитализиран.

Актуална информация за реакторите на АЕЦ "Фукушима":

Реактор No.1 - недостатъчно охлаждане, частично разтопен в активната зона, изхвърля пара в атмосферата, сградата е разрушена от експлозия.

Реактор No.2 - недостатъчно охлаждане, морската вода се изпомпва, горивните пръти са напълно открити, изхвърля пари в атмосферата, сградата на реактора е разрушена от експлозия в реактор номер 3 в понеделник, опасност от потенциално разтапяне

Реактор No. 3 - недостатъчно охлаждане, частично разтапяне на активната зона, морската вода се изпомпва, сградата на реактора е разрушена от експлозия, измерено е високо ниво на радиация, в сряда беше наблюдаван дим

Реактор No. 4 - е бил в експлоатация в момента на земетресението, два пожара са регистрирани - във вторник и в сряда; опасност  от обновена ядрена верижна реакция

Реактор Nos. 5, 6 - в експлоатация в момента на земетресението; температурите бавно се повишават в басейна за съхранение на гориво

У нас няма завишени стойности на радиационния гама фон през последното денонощие. Информацията е на Изпълнителната агенция по околна среда.

Там правят непрекъснати наблюдения на нивата на радиация чрез Националната автоматизирана система, която е част от Европейската система за обмен на радиологични данни.

Междувременно стана ясно, че страната ни изпраща хуманитарна помощ за Япония.

България ще изпрати одеяла за пострадалите от опустошителното земетресение. Решението е взето вчера на заседание на Министерския съвет, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Къде точно ще отидат пратките, ще се уточни с еврокомисар Кристалина Георгиева, каза още министър-председателят. Засега няма да бъде изпращан човешки ресурс в Япония.

По най-нови данни броят на загиналите и изчезналите при разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония доближава 15 хиляди души. Западни експерти изчисляват материалните щети на почти 190 милиарда долара.