Според генни проучвания, келтите и другите народи, които в древността са населявали Албиона, напълно са се претопили сред етносите, които по-късно са навлезли на територията на днешна Великобритания, предадоха информационните агенции.
Днес не могат да се посочат общности, които да са съхранили техните гени.

Изследване, публикувано в списание Nature, показва, че съвременните британци (проучването обхваща само потомствените  жители на Великобритания, без представители на  съвременните имигранти) са доста еднородни в генетично отношение и сред тях не могат да се посочат наследници на древните келти.

Изследователският екип е съставил първата генетична „христоматия" на историята на Британските острови, като е проучил структурата и малките мутации в генома на над 2000 британци - както наши съвременници, така и от други исторически епохи. За сравнение за направени генетични  изследвания и на 6000 европейци от други страни.

Подбрани са участници, чиито прадеди и прабаби са живели  близо едни до други, което позволява на учените да наблюдават не само техния геном, но и този на предходните две поления.

Подобно сравняване на геномите на британците позволява да се проучи историята на заселването, миграцията и покоряването на Британските острови от различни народи през последните 10 хиляди години.

Данните показват, че съвременните коренни британци са генетически еднородни - те не  могат да бъдат разделени на потомци на древните келти, сакси, пикти, валийци и други народи, а само на представители на отделните географски региони, в които живеят.