Министър Петър Стоянович и министърът на културата, спорта и туризма на Виетнам г-н Хоанг Туан подписаха в Ханой Програма за сътрудничество в областта на културата между двете министерства. Програмата е в сила за периода 2014 - 2016 г.

Стоянович е част от официалната делегация, водена от премиера Пламен Орешарски, която е на  посещение в Виетнам от 6 до 9 април.

Стоянович и Туан обсъдиха възможности за съдействие между двете страни в областта на музиката и танца, киното, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, фотографията, защитата на авторските права, театралното и цирково изкуство, опазването на културното наследство и реставрацията на културни и исторически паметници.

Министър Стоянович отбеляза, че "живият мост" към взаимното опознаване на двата народа са и над 30-те хиляди виетнамски граждани, учили, специализирали и работили в България. Много от тях днес заемат ръководни длъжности в страната си.

След официалната церемония по подписването на програмата министър Стоянович сподели някои от насоките в бъдещото сътрудничество.

България и Виетнам ще си разменят филмови седмици. Български експерти ще подпомагат опазването на културното наследство във Виетнам, част от което присъства в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

България предлага на виетнамската страна участие в международните филмови фестивали „Любовта е лудост" и „София филм фест". България ще може да участва в Ханойския международен филмов фестивал и във Фестивала на европейските документални филми.

Програмата предвижда съдействие и в областта на танцовото и музикалното изкуство, като гастроли от двете страни ще участват в най-различни фестивали - напр. „Мартенските музикални дни" в Русе, Фолклорните фестивали в София и Варна от наша страна; Международният конкурс по пиано и Морският фестивал Ня Чанг във Виетнам.

Циркови изпълнители от България ще имат възможността да се включат в Международния цирков фестивал и Международния фестивал на куклен театър на вода във Виетнам.

Активна дейност ще има и в областта на изобразителното изкуство. Планира се пряко сътрудничество между музеите, художествените галерии и институциите, занимаващи се с проучване, защита и консервация на движими културни ценности. За периода на програмата България и Виетнам ще „разменят" две художествени изложби, както и няколко занаятчийски.

Страните ще насърчават проекти за защита, разпространение и съхранение на културни ценности. Предвижда се обменяне на информация за незаконно изнесени или изгубени предмети на културата.

Ще се осъществява активно общуване между фотографските сдружения в двете държави.

Ще бъдат сформирани екипи от български и виетнамски специалисти за археологически и консервационно-реставрационни дейности. Експерти от двете страни ще работят и в областта на библиотечното и книгоиздателското дело.