Цветан Цветанов да бъде признат за виновен по делото за присвояване на 50 000 лева или процесът да се върне отново на първа инстанция. Това поиска държавното обвинение от магистратите на Софийския апелативен съд, който разглежда случая на втора инстанция.

Припомняме, бившият вътрешен министър отговаря пред родното правосъдие по няколко дела. Едно от тях е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на великотърновските антимафиоти Орлин Тодоров. От Софийския градски съд зам.-председателят на ГЕРБ чу „невинен" по това обвинение миналата година.

На днешното заседание пред апелативните магистрати прокуратурата настоя да бъде прието за доказателство друга първоинстанционна присъда срещу Цветанов, а именно осъдителната за това, че като шеф на вътрешното ведомство той 6 пъти се е подписал под „не" за искане за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) точно срещу Орлин Тодоров.

Според прокуратурата това е доказателство за особено отношение на Цветанов към Тодоров, което може да послужи за обяснение защо той му е позволил сам да напусне системата на МВР и да получи обезщетение на стойност 50 000 лв., вместо да бъде отстранен и министерството да не му изплаща тази сума.

Държавното обвинение припомни, че бившият антимафиот Тодоров е привеждан за обвиняем по престъпление по служба и му е налагана мярка „задържане под стража" като по закон служителите на МВР не могат да бъдат подсъдими или обвиняеми.

Обвинението разкритикува мотивите на градския съд за оправдателната присъда с аргумента, че в тях няма опит да се анализира какви са били обвиненията срещу Тодоров.

Защитата на Цветанов, в лицето на адвокат Менко Менков, бе категорична, че искането за връщането на делото на първа инстанция дори не фигурира в протеста на апелативната прокуратура.

Нито един от участниците в дисциплинарната проверка срещу Орлин Тодоров и нито един свидетел по делото не е казал и дума в подкрепа на държавното обвинение", изтъкна юристът.

Той настоя, че Цветанов нито за миг не се е месил в дисциплинарното производство срещу Тодоров или в процедурата за отнемане на достъпа му до класифицирана информация.

Самият депутат и зам.-председател на ГЕРБ се възползва от правото си да даде обяснения пред съда и гарантира, че като министър винаги се е придържал към правилата и разпоредбите.

Той обяви, че когато е получил доклада за Орлин Тодоров е поискал правно становище от МВР за това как да постъпи с него и юристите на ведомството посочили, че ако антимафиотът не получи обезщетението си и заведе дело, то министерството няма да може да спечели процеса.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов няма да чуе днес окончателно решение на втора инстанция. Въззивният състав прецени, че ще се произнесе по казуса в законовия срок от месец и половина.

Минути след като това стана ясно Цветанов и адвокат Менков обявиха, че днес е била представена докладна записка, изготвена от юристите на МВР, които се явяват граждански ищец по делото по времето, когато Софийски градски съд е постановил оневиняваща присъда.

В записката юрисконсултите на ведомството изтъкват, че не смятат да протестират срещу решението на градските съдии. Менков и Цветанов твърдят, че според юристите тогава е оказан натиск от шефа на кабинета на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, като те са били привиквани и изрично им е настоявано да обжалват на втора инстанция присъдата „невинен".

Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ оказването на такъв натиск никога не би било възможно по негово време, но явно за наследниците му на поста това е станало практика. Той заяви, че не се чувства притеснен от факта, че трябва да чака месец и половина, за да разбере решението на магистратите, което би могло да бъде в две насоки - или да препотвърди невинността му, или да върне процеса от начало на първа инстанция.