Една изключителна личност - обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му възгледи, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще за България".

С тези думите лидерът на „БСП Лява България" Михаил Миков изрази съболезнованията си от загубата на първия демократично избран президент у нас Желю Желев. Социалист номер 1 изтъкна, че казва тези думи, тъй като е познавал президента Желев още от преди 1989 година.

Желю Желев е символ на това, че в България промените никога не се изродиха в напрежение". По този начин председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев изрази в Народното събрание съболезнования за кончината на президента Желю Желев. По думите на Кънев Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които, с всички неудачи, никога не сме се отклонили от пътеката на демокрацията и гражданския мир.
„Неговата роля за това е повече от определяща", призна Кънев.

За съпредседателя на Патриотичния фронт президентът Желю Желев е човек, който винаги се е опитвал да търси компромиса и разумните действия. Красимир Каракачанов призова да си спомняме полезните неща от починалия вече български президент. „Човек, който беше спокоен, без излишна идеологизация, въпреки, че времето беше крайно идеологизирано", изрази още своите съболезнования Каракачанов.

„Ако има български политик, символ на демокрацията - това е точно д-р Желю Желев. Него загубихме днес. Поклон пред светлата му памет", изрази съболезнования от кончината на президента Желю Желев и лидерът на ДПС Лютви Местан и отбеляза, че членовете и симпатизантите на движението искрено са обичали д-р Желев.

Местан обърна внимание на това, че макар основател и първи председател на СДС, по-късно вече избран за президент, Желю Желев се е издигнал до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията.