Въстаналите египтяни срещу управлението на президента Хосни Мубарак подготвят за утре мощна „атака" срещу властта. Те разпространиха информация, че на 11 февруари ще бъдат организирани не един, а цели шест митинга, съобщава lenta.ru.

Тези планове бяха изготвени, след като стана ясно, че „сборният пункт" на протестиращите - площад Тахрир, се оказа твърде малък, за да побере всички недоволни от режима на Мубарак. Ситуацията се усложни и поради непрекъснато прииждащите активисти от други градове и села.

На кои места ще се проведат митингите все още не е изяснено, но е ясно, че един от тях със сигурност ще бъде пред сградата на египетския парламент.

Според очакванията към протестиращите ще се присъединят и представители на профсъюзите - организираните от тях стачки вече са „задушили" цялата страна. Според египетските медии юристи и лекари вече са пристигнали на площад Тахрир, където се очаква тази нощ да се съберат няколко хиляди демонстранти.

В това време египетските власти продължават да настояват, че Хосни Мубарак не трябва да напуска поста си по-рано от месец септември, когато ще се проведат изборите. Според тях призивите на чуждестранните лидери за организиране на предсрочно предаване на властта, са некоректни и са вмешателство във вътрешните дела на страната.

Масовото недоволство срещу режима на Хосни Мубарак започна на 25 януари в Кайро и не стихва вече трета седмица. В безредиците и „битките" между демонстранти и полицаи са загинали около 30 души.