Във вторник на софийското летище Интерпол арестува Николай Кобляков - върл противник на режима на Владимир Путин в Русия.

Бизнесменът е бил задържан по искане на Русия.

Кобляков събира в Париж опозиционни митинги заедно с асоциацията си "Свободна Русия", пише руското електронно издание "Провед".

Сдружението е организирало акции в подкрепа на "Пуси райът" и на "затворниците от Блатния площад", инициирали според властите масови размирици в Москва при завръщането на Путин за трети път в Кремъл.

Освен френско Кобляков има и руско гражданство, тъй че България може като нищо да го екстрадира в майчица Русия, което крие риск от международен скандал, отбелязва "Провед".

Посолството на Франция е в течение и използва контактите си с българските власти, за да върне "под крилото си" Кобляков, посочва "Провед", но също предполага, че задържаният ще бъде върнат в Русия, тъй като е задържан по искане на Интерпол.

"Не се уточнява в какво е заподозрян Кобляков", пише сайтът "Грани".

Търсят квартира на Кобляков в София, ако бъсе пуснат под домашен арест
Още...

В сряда самият Кобляков писа във Фейсбук, че "по неясна засега причина се е появил в списъците на Интерпол", откаран е в български затвор и скоро ще бъде съден с оглед екстрадиране в Русия, съобщава "Новая газета", цитирани от БТА.

Асоциацията "Свободна Русия" публикува призив до българските власти да не екстрадират бизнесмена в Русия. Според правозащитниците "независимо от мотивите за ареста" заради опозиционната си дейност Кобляков може да има неприятности, ако бъде предаден на Москва.

Френски правозащитни организации приканват френските власти да задействат дипломатически средства, за да не допуснат екстрадиране на бизнесмена в Русия, доколкото има и френско гражданство. Срещу правозащитници в Русия "редовно се повдигат неоснователни обвинения по мотиви, които всъщност са политически", се казва в документа.

В Русия Кобляков също се е занимавал със социално предприемачество. През 2010 г. бизнесменът е бил принуден да си замине от Москва след обиск в апартамента му, след като е бил призован за разпит във федералното следствие, напомня "Новая газета". Кобляков е член на борда на компанията "Синиър груп", която строи резиденции за възрастни хора в балтийските страни.