Делото за убийството на Стоян Балтов е към края си. Това стана ясно на поредното заседание в Софийски градски съд, на което се очакваше да започнат пледоариите на защитата.

Припомняме, на 5 декември 2008 година студентът по фармация Стоян Балтов бе пребит до смърт пред дискотека „Амнезия" в Студентски град, като обвинени са трима - Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.

Делото е по обвинение за умишлено убийство по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети. Според експертизата Балтов е умрял в следствие на множество кръвоизливи на шията и увреждане на мозъчната тъкан.

Повече от три години продължава процесът на първа съдебна инстанция, след като на 30 април 2010 г. Софийски градски съд даде ход на делото.

На днешното заседание вещите лица по делото потвърдиха изготвената от тях комплексна съдебно-психиатрично-психологична експертиза на обвиняемите, като становищата на специалистите бяха приети без възражения и въпроси и от двете страни.

Съдът припомни на обвиняемите, че имат право да дадат обяснение по делото, но и тримата категорично отказаха да говорят. Те се явиха в залата с общо петима адвокати, но семействата им не присъстваха на заседанието.

Защитата не предяви желание да се разглеждат всички доказателства, иззети по делото и следващото заседание бе насрочено за 18 декември в 9:30 часа.

Адвокатът на Вили Георгиев поиска на следващото заседание да се представят маратонките на клиента му, сведени като веществени доказателства. Той поясни, че по тях не е намерен биологичен материал от убития, а единственият отпечатък от обувка, открит по тялото на Балтов принадлежи на Александър Данаилов.

Припомняме, най-сериозните удари убитото момче е понесло от ритници по тялото и главата.

Ако поисканото доказателство бъде донесено на 18-ти, тогава ще се очакват и пледоариите на двете страни.

Адвокатът на Георгиев обяви, че още не е решил какво да пледира, но допълни, че клиентът му най-вероятно ще даде обяснение пред съда.

На въпрос как живеят момчетата, след като прекараха близо година в ареста, юристът разказа, че обвиняемите учат и работят и са успели да се интегрират обратно в обществото.