Нова парламентарна група в Народното събрание е на път да се роди - група на РЗС. News.bg научи, че заради разривът в „Атака", все повече съпартийци на Волен Сидеров обмисляли дали да не се обединят с консерваторите в парламента.

Потвърждение за този слух стана и днешното предложение на РЗС за мораториум върху добива и проучването на шистов газ. Под него подпис са положили напусналите Сидеров депутати Валентин Николов, Кирил Гумнеров, Стоян Иванов.

Лидерът на партията Яне Янев официално отрече подобна тенденция, но намекна, че групата на РЗС само временно е прекратила съществуването си. Той поясни, че няма текст в правилника на НС, който да възпрепятства възстановяването на групата на РЗС.

По думите му, също така, най-нормалното е, след като на местния вот консерваторите увеличили влиянието си в местната власт, да увеличат влиянието си в парламента.

Не сме водили преговори, не обсъждаме подобна опция в момента, подчерта Яне Янев .По думите му прави чест на напусналите Атака, че са застанали зад каузата на РЗС за шистовия газ.

Припомняме, в началото на днешното заседание депутатите отхвърлиха искането на „Атака" пленарна зала да обсъжда техния проект за мораториум върху шистовия газ.

Час по-късно Яне Янев и независими депутати внесоха в деловодството проект на РЗС - също за мораториум, забраняващ добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи за проучване и добив на нефт и природен газ на територията на страната.

Под предложението, освен съпартийците на Янев, са се подписали и напусналите "Атака" Кирил Гумнеров, Валентин Николов и Стоян Иванов. Мораториумът влиза в сила от датата на приемане на решението, предлагат консерваторите.

Те предлагат и забрана върху издаването на лицензи и разрешителни, сключване на концесионни и други договори в нарушение на предлаганото решение. Забраната обаче няма да се отнася за научни изследвания, които се извършват от независими научни организации, нямат търговска цел, а целят единствено проучването на риска от добива на нефт и природен газ.

Тези научни проучвания обаче не трябва да използват метода на хидравлично разбиване.

В мотивите си за предлаганото решение депутатите изтъкват, че шистовият газ се състои предимно от метан, който се разтваря в подпочвените води и ги прави негодни. Известни са случаите на запалване на вода от чешмата. Освен това хидравличните удари могат да доведат до локални земетресения или активизирането на сеизмични огнища.

Тези и други аргументи са приети в много страни по света и проучването и добивът на шистов газ са забранени във Франция, Германия, Великобритания, 15 щата на САЩ, най-населените части от Канада, Австралия, Южна Африка и други.

РЗС работи по този мораториум повече от 7-8 месеца, обясни на брифинг в парламента Яне Янев. По темата шистов газ, консерваторите са се консултирали с над 15 неправителствени организации, експерти и учени, хора от ЕК.

Янев критикува предложението на "Атака" за забрана на шистовия газ и подчерта, че предлаганото от него решение е много по-професионално. Очакваме разум от управляващата партия ГЕРБ, защото това е национален въпрос, въпрос, който няма никаква партийна окраска и би следвало да бъде решен в полза на държавата, подчерта лидерът на РЗС.