Олио от 4.50 лв. и поскъпване на месото с 30%, прогнозират от Движение „България на гражданите" за предстоящата зима.

Председателят на експертната група по земеделие Нено Димов приписва настоящото повишаване на цените на три основни фактора - покачването на цената на фуражите с 30%, на горивата - с 10% и тазгодишната суша.
По негови думи в много райони на страната липсват напоителни системи, което води до изсъхването на голяма част от селскостопанската продукция.

Правителството разполага с 90 млн. евро за напояване, но въпреки това вече три години не е стартирало процедура за усвояването им.

„Трябва да се намали акцизът върху горивата за селскостопанските производители, преди цените да скочат тройно. Дори царевицата в България вече е по-скъпа от тази в Гърция", коментира Димов.

От партията на Кунева определиха управленческия модел като „престъпно" субсидиране на големите за сметка на малките и средните производители, което резултира в нарушаване стабилността на цените.

Според заместник-председателя на партията Йордан Господинов зимата ще бъде не само студена, заради скъпите горива, но и гладна.

„Съвсем скоро ще се стигне и до ликвидиране на стадата. България винаги е била спасявана от земеделието и животновъдството, но сега българското село е пред катастрофа", предупреди той.

От „България на гражданите" изразиха позиция, че ако правителството не предприеме спешни мерки за подпомагане на селското стопанство, тази зима ни очаква „хранителна криза".