Бившият директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед eл Барадей заяви, че ситуацията в Египет може да се нормализира само с оставка на президента Хосни Мубарак, създаване на коалиционно правителство и конституционнни промени.

Си Ен Ен дори съобщи, че той се е присъединил към протестите на площад "Тахрир".

"Народът очаква падането на режима", започна да скандира тълпата при появата на ел Барадей, предаде Ройтерс.

АФП съобщи, че няколко египетски опозиционни движения, между които и най-голямото „Мюсюлмански братя", са натоварили опозиционния лидер да „преговаря" с управлението на президента Хосни Мубарак.

Бившият ръководител на МААЕ ще има задачата да „преговаря с властта" относно исканията на народа, който шести ден протестира срещу режима в страната.
Макар че всички опозиционни на Мубарак групи обявиха, че подкрепят протестите, те всъщност имат различни желания и различни цели.

През последните 10 години много организации в Египет призовават за промени. Те обединяват основно млади хора с добро образование, които са разочаровани от политическите партии.

При вчерашните протести особено активни бяха движенията „Кифайе" (Стоп), „6 април" и Движението за национална промяна.
Политическата партия „Ел Гад", която беше призната от египетското управление на 27 октомври 2004 година се опитва да обедини опозиционните групи около платформа за конституционни промени. Нейният лидер Еймен Нур, чийто имунитет беше свален на 29 януари 2005 година, на изборите през 2005 година получи 13 % според независими наблюдатели.

Движението на коптите „Кифайе" се подкрепя от различни групи и иска смяната на режима на Мубарак и протестира срещу евентуално наследяване на президентския пост от неговия син.

Партията „Вефд", която е приемник на партията, създадена от Гамал Абдел Насър, има 6 места в парламента и обещава амнистия за всички политически затворници. Тя представлява в голяма степен идеите на египетския национализъм и е за по-тесни връзки с Иран.

„Мюсюлмански братя", която е създадена през 1928 година, преживява голям удар от бившия президент Гамал Абдел Насър, когато през 1966 година е забранена дейността й и са убити много нейни членове. „Мюсюлмански братя", които имат подкрепа сред населението, са изпращани в затворите с мотива, че застрашават съществуващия режим, занимават се с подривна дейност и подкрепят тероризма.

Движението за националната промяна беше основано от бившия директор на МААЕ Мохамед ел Барадей. То си поставя за цел политически промени в страната и обединява журналисти, политици, интелектуалци. Поддържа тесни връзки с партията „Демократичен фронт", партия „Гад", движението Кифайе и движението 6 април.

Либералната египетска партия е една от ключовите светски партии в страната и е за изоставянето на политиката на египетския национализъм, предприета от Насър и за налагане на политика базирана на египетското знание, наука и философия, за лаицизъм в управлението и въвеждзане на глобалните човешки ценности.