Лидерът на Лейбъристите Ед Милибанд заяви за БиБиСи, че за Великобритания военната акция е вече извън дневния ред.

Припомняме, късно вчера британските депутати не подкрепиха предложение на Лейбъристите за Сирия, като го отхвърлиха с 332 „против" срещу 220 „за". Минути по-късно депутатите отхвърлиха и предложението на кабинета за военна интервенция срещу Сирия - 285 „против" срещу 272 „за".

Фокусът трябва да бъде насочен към „други пътища" за оказване на натиск върху сирийското правителството, добави той.

Великобритания си научи урока от Ирак и ако трябва да предприема военния действия в бъдеще, ще бъде нужно да работи с останалите държави, каза той и добави, че отношенията със САЩ „остават силни".

Според него правителството на Великобритания сега трябва да натиска за мирни преговори за Сирия. „Не мисля, че правителството трябва да си измива ръцете с този проблем", смята той.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, цитиран от БиБиСи, че той ще продължи да търси „твърд отговор" срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради предполагаемото използване на химически оръжия.

Камарата на общините се изказа и правителството ще слуша", подчерта той във връзка с вота в долната камара. Припомняме, в британския парламент вчера не беше постигнато съгласие за започване на военна операция срещу Дамаск. Членовете на долната камара се разделиха в мненията си, като за предложението гласуваха 272-ма депутати, а гласовете срещу него бяха 285.

Британският премиер също подчерта, че е „решен да свърши работите по различен начин", така че да уважи решението на парламента.

Камерън допълни, че „през следващите дни" ще разговаря с Обама. Британският премиер подчерта, че не трябва да се извинява на Обама и че Лондон ще продължи да работи с Вашингтон за оказване на натиск на Асад.